مهر : بهرهوری پایین نیروی کار، بازده نامناسب در تولید و خدمات، افزایش ساعات غیرمفید کاری، گرایش به مشاغل غیررسمی و تمایل به کسب درآمد با کمترین تلاش از نشانههای رواج بیکاری پنهان در کشور است.
به گزارش مهر، بیکاری پنهان یا همان غیرمفید بودن بخشی از ساعات کاری افراد در بنگاه ها و ادارات مختلف موضوعی است که به دلیل پایین بودن انگیزه افراد و بروز تنبلی شغلی رخ می دهد که باعث کاهش بهره وری شاغلان و پایین آمدن بازده نیروی کار می شود.
آیا شما بیکاری پنهان دارید؟
در واقع بیکاری پنهان نوعی از بیکاری است که در صورت تعدیل نیرو و یا خروج فرد شاغل از بنگاه تغییری در وضعیت تولید و یا فعالیت آن ایجاد نمی شود که این موضوع بیشتر در کارهای پاره وقت و یا به صورت پایین بودن بهره وری فرد نمایان می شود.
بر اساس این گزارش، اینکه افرادی را در ظاهر مشغول به کار ببینیم ولی واقعا تاثیری در روند تولید و یا پیشرفت واحدهای مختلف تولیدی و اقتصادی کشور نداشته باشند، بیکاری پنهان محسوب می شود.
البته بخشی از کارشناسان بازار کار علاوه بر این نگاه به بیکاری پنهان، برخی مشاغل غیررسمی مانند مشاغل کاذب و زیرزمینی را که عموما در ایران به دلیل نامتوازن بودن عرضه و تقاضای نیروی کار گسترش یافته است را نیز بیکاری پنهان افراد می دانند.
مشاغل کاذب همان بیکاری پنهان است
آنان معتقدند افرادی که برای ساعاتی از روز و یا برای عرضه کالایی خاص در معابر شهر به صورت غیررسمی حاضر می شوند دارای بیکاری پنهان هستند چرا که در جریان افزایش بهره وری نیروی کار و سرمایه و همچنین بهبود وضعیت اقتصادی جامعه نقشی ندارند و در مواقعی نیز با ورود به برخی مشاغل کاذب زیانبار مانند قاچاق به رونق اقتصاد کشور هم ضربه وارد می کنند.
عباس وطن پرور در گفتگو با مهر در خصوص بیکاری پنهان و افزایش آن در کشور، گفت: اخیرا در یکی از استانها مغاز ای لیست بیمه 850 نفری ارائه می کرد که وقتی بررسی شد صاحب مغازه گفت عده ای از افرادی که از این مغازه لیست بیمه آنها رد می شود، مرده شورند، عده ای نماز میت می خوانند، گروهی کار تلقین مرده انجام می دهند، گروهی نیز نماز غذای میت می خوانند و گروهی نیز روزه غذا برای میت می گیرند!
لیست مشاغل جدید غیررسمی
نماینده سابق کارفرمایان در اجلاس جهانی کار افزایش اینگونه مشاغل جدید را نمونه بارز بیکاری پنهان افراد و نامتوازن بودن بین فرصتهای شغلی و تقاضای کار افراد خواند و اظهار داشت: اینگونه مشاغل چه باشند و چه نباشند نه چیزی از تولید ناخالص داخلی کشور کم می شود و نه چیزی به آن اضافه خواهد شد.
وطن پرور با بیان اینکه مشاغلی که برخی افراد برای خود برگزیده اند که شرح آن گذشت بعد از رواج برخی مشاغل غیررسمی دیگر مانند "دادزن" و "گریه کن" بوده است، ادامه داد: در مورد افزایش بیکاری پنهان در کشور اجرای طرح دورکاری آزمایش مناسبی بوده است که عملی شد.
این فعال کارفرمایی تاکید کرد: در طرح دورکاری مشخص شد که عدم حضور درصدی از کارکنان در محل های کاری خود تغییر و یا مشکلی در روند کاری سازمان ایجاد نمی کند و این یک هشدار جدی نسبت به پایین بودن بهره وری نیروی کار در ایران است.
دورکاری یک هشدار بود
وی تصریح کرد: هم اکنون در اتحادیه اروپا اعلام کرده اند که دیگر لازم نیست یک نفر نیروی کار در طول هفته حتما 44 ساعت کاری داشته باشد و این میزان می تواند به 34 ساعت کاهش یابد چرا که توانسته اند راندمان و بهره وری نیروی کار را بالا ببرند.
به گفته وطن پرور، بررسی وضعیت نامناسب بیکاری پنهان در دستگاه های دولتی و حتی بخش خصوصی می طلبد تا یک بازتعریف جدیدی از بهره وری نیروی کار و بهبود شرایط تقویت بازده نیروی شاغل در واحدهای مختلف ارائه شود.
نماینده سابق کارفرمایان در اجلاس جهانی کار، بیان داشت: هم اکنون بخش خصوصی از وضعیت بهتری در بیکاری پنهان شاغلان برخوردار است اما تاسفانه می توان گفت که دوسوم نیروی شاغل در بخش های دولتی دچار بهره وری پایین و بیکاری پنهان هستند.
خطر بیکاری پنهان برای 50درصد شاغلان
این فعال کارفرمایی اظهار داشت: با وجود اینکه نیروی شاغل در بخش خصوصی مانند نیروی عمومی و دولتی نیست اما عملا هم دل به کار نمی دهند و آنها نیز دچار بیکاری پنهان هستند.
وطن پرور خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه در زمینه میزان بهره وری نیروی کار کشور و وضعیت بازدهی آنها در بنگاه ها و واحدهای مختلف آماری منتشر نمی شود اما باید گفت در ایران 40 تا 50 نیروهای شاغل در تمام بخشها دچار بیکاری پنهان و بهره وری پایین هستند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر